Калинова моя Україна...

Меню сайту
Календар
Архів записів
Головна » 2013 » Грудень » 26 » Дослідження: Українська мова тримає позиції в освіті та кінопрокаті
12:31
Дослідження: Українська мова тримає позиції в освіті та кінопрокаті

В Україні державна мова переважає у сфері освіти та кінопрокаті, але поступається російській мові в засобах масової інформації та сфері послуг. Про це свідчать результати аналітичного огляду «Становище української мови в Україні в 2013 році», оприлюдненого рухом «Простір свободи».

Оглядачі вказують, що  в попередньому навчальному році  частка школярів, що здобувають освіту українською мовою, зросла на 0,1% і становила  82%. Найбільше – на 1,5% - зросло число школярів, що навчаються українською на Донеччині. Водночас у Луганській, Одеській областях та Криму цей показник, навпаки, знизився на 0,4-0,5%, а частка учнів, що навчаються російською, навпаки, зросла. 


У 2013 році для складання тестів ЗНО українську мову обрали на 1,7% більше, ніж минулого року  -  82,7% від загального числа абітурієнтів.  Зокрема, тест з математики вирішили складати українською 80,2% випускників. У Києві цей показник сягнув 98%, в Дніпропетровській області 83%, в Донецькій 34%, в Криму – 7%.


У вітчизняному кінопрокаті зросла  кількість фільмів, дубльованих або озвучених українською мовою:  71,3% фільмів цьогоріч, тоді як минулого року - 64,8%. Решта 28,7% фільмів (переважно російського виробництва і озвучені російською мовою) мають українські субтитри.


Разом з тим, згідно з дослідженням, проведеним у  жовтні 2013 року, у прайм-тайм 8 найрейтинговіших телеканалів  частка російської мови в ефірі перевищує 50%, а української становить 31,8%.


Також моніторинг шести найрейтинговіших радіостанцій засвідчив, що частка пісень українською мовою у їхньому ефірі продовжує  скорочуватись та і становить 2,2%.

Частка газет, що видаються українською мовою, в 2013 році  знизилася до 30,2%, а журналів, навпаки, піднялася до  18,5%.

Моніторинг кафе і ресторанів у 29 великих містах показав, що лише 46% закладів харчування мають українську вивіску, у 49% надруковано меню українською і   36% закладів персонал обслуговує україномовних клієнтів українською мовою.


Упродовж року в зазначених 29 містах зросла частка російської мови в зовнішній рекламі. Українською мовою розміщено рекламу на 68% білбордів, в той час як минулого року ця цифра становила 71%.

Автори огляду заявляють, що звуженню сфери вживання української мови сприяє дія закону "Про засади державної мовної політики".

Огляд базується на даних державної статистики, соціології, а також власних моніторингових досліджень, здійснених волонтерами в усіх регіонах України.

Переглядів: 524 | Додав: Natali | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Годинник
Пошук
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 83
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz